Удоволствия & Забележителности

Събития

Чудните скали

„Чудните скали“ е природна забележителност в България, област Варна, община Дългопол, на 4 км южно от село Аспарухово. Природната забележителност е обявена на 17 февруари 1949 г. Площта ѝ е 12,5 хектара. Целта на обявяването е опазването на скалните образувания, което забранява промени, увреждащи естествения образ на скалите и околния пейзаж и природа. „Чудните скали“ се намират на брега на язовир „Цонево“, представлява съвкупност от три скални масива с форма на игли с височина между 15 и 40 – 50 метра. Скалният феномен е получен в резултат на действието на ерозията на вятъра и водите на р. Луда Камчия върху меката варовикова скала. През цялата дължина на Чудните скали са прокопани три тунела, през които преминава автомобилния път между селата Аспарухово и Добромир. В съседство минава главният път, свързващ градовете Провадия и Айтос, както и железопътната линия Варна–Пловдив. В националния Регистър на защитените територии и защитените зони в България се намира под код № 3. Попада в териториалния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна и Регионална дирекция по горите – Варна. Частично се припокрива с обявената за защитена зона по Директивата за птиците Камчийска планина

Каяк

С каяк може да си направите разходка, по време на която ще се насладите на дива природа, скалист бряг с малки китни къщички и дворове. Хубаво е тази разходка да е сутрин между 8 и 10 часа, докато е хладно и тихо. А също да се подсигурите с шапка и тениска против изгаряне. Ако не разполагате с каяк, а желаете да го вземете под наем, моля да ни уведомите предварително.

Разходка в гората

Oбикнoвeнaтa paзxoдкa в гopaтa ще ви откъсне от забързания ежедневен ритъм и cтpeca. Установено е ,че пpeживявaниятa, cвъpзaни c пpиpoдaтa мoгaт дa бъдaт тoлкoвa cилни и дълбoки, че се доближават до тези, които се изпитват пo вpeмe нa твopчecтвo, мoлитвa или мeдитaция.Taйнaтa нa eфeктивнocттa нa eкoтepaпиятa сe състои в тoвa, чe тя пoзвoлявa нa opгaнизмa дa възcтaнoви ecтecтвeния cи pитъм, a мoзъкът дa ce избaви oт ceнзopнитe нaтoвapвaния, cвъpзaни c гpaдcкия живoт.

Риболов

Язовир „Цонево“ е третия по големина в България и особено подходящо за риболов място. Брегът пред нас е оформен така, че да може да се слезе до самата вода. Видовете риба, които можете да уловите са сом, шаран, бял амур, костур, платика, толстолоб, уклей.

Колоездене

Наоколо има условия подходящи за колоездене. Маршрутите са с различна трудност, което дава възможност за релаксиращи и бързи пълни с адреналин спускания.

Средновековна крепост Овеч

Средновековна крепост Овеч, Провадия- Овеч е една от най-големите частично съхранени и реставрирани средновековни крепости в България. По време на Второто българско царство е важен административен, стопански и военен център, както и седалище на митрополит (XIV век). Могъщата крепост е свидетел на събития от различни епохи. Щурмувана е от византийци, рицари-кръстоносци, османски и руски войски. Днес част от крепостните порти и кули са реставрирани заедно с уникалното мостово съоръжение. До крепостта води екопътека с туристическа маркировка, отклонение от пътя Провадия-Добрина-Девня